Max van der Wolf

Trainer Close Reading

In het verleden heb ik acht jaar acht jaar in het voortgezet onderwijs gewerkt als docent Nederlandse taal. Daar heb ik na het behalen van mijn bevoegdheid les mogen geven aan alle leerjaren van het vmbo. Ik heb daardoor heel wat ervaring met onder andere (begrijpend) lezen, jeugdliteratuur, schrijven, woordenschatuitbreiding en spreken en luisteren.

Naast deze ervaring heb ik verschillende cursussen en trainingen over close reading gevolgd, waaronder de train-de-trainer-training van EduMare, die werd gegeven door Dortie Mijs, één van de auteurs van het boek Close Reading. Inmiddels ben ik dus ook op het gebied van close reading ervaringsdeskundige.

Close reading is geen methode, maar een werkwijze die leerlingen motiveert en enthousiast maakt voor begrijpend lezen en het werken met verschillende teksten. Daarom wil ik collega’s graag vertellen over close reading en hen helpen met het toepassen van theorie in de praktijk. Tijdens de trainingen probeer ik dan ook tips en trucs te geven die leerkrachten al heel snel kunnen gaan toepassen.